Feestelijk Oranje Menu voor een Stralende Koningsdag!
Koningsdag, dé dag om in het oranje te stralen, de vlag uit te hangen én natuurlijk te genieten van lekker en gezond eten!
Speciaal voor deze feestdag heb ik een vrolijk én voedzaam oranje menu samengesteld boordevol natuurlijke ingrediënten, kleur, smaak en balans.
Van een koninklijk ontbijt tot een zomerse sorbet toe: elk gerecht is glutenvrij, lactosevrij en afgestemd op een gezonde levensstijl. Zo kun jij zonder zorgen genieten, met aandacht voor je lijf én je smaakpapillen.
Laat je inspireren door deze kleurrijke creaties en geef jouw Koningsdag een gezonde twist!
Wortel-Havermoutpannenkoekjes (ontbijt, 2 porties)
Ingrediënten:
- 100 gr glutenvrije havermout:
- 150 ml amandelmelk
- 1 ei
- 80 gr geraspte wortel
- 1 tl kaneel
- 1 el ahornsiroop (optioneel)
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- kokosolie om in te bakken
- Topping: 2 el plantaardige yoghurt, sinaasappelrasp
Bereiding:
- Maal havermout tot meel.
- Voeg melk, ei, kaneel, bakpoeder, zout, siroop toe en mix.
- Spatel geraspte wortel erdoor.
- Bak kleine pannenkoekjes in kokosolie (ca. 2-3 min per kant).
- Serveer met yoghurt en sinaasappelrasp.
Voedingswaarden (per portie):
Kcal: 285
Eiwit: 7 g
Vet: 9 g
Koolhydraten: 41 g
Suikers: 8 g
Vezels: 6 g
Mandarijnen & Abrikozen Energy Balls (tussendoortje, 10 balletjes, 2 porties)
Ingrediënten:
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 2 dadels
- 50 gr amandelen
- 1 el geraspte kokos
- 1 tl sinaasappelrasp
- 1 el mandarijnsap
- Optioneel: chiazaad of hennepzaad om door te rollen
Bereiding:
- Week abrikozen 5 min in heet water, giet af.
- Mix alle ingrediënten in keukenmachine tot een plakkerige massa.
- Vorm 10 balletjes, rol in kokos of chiazaad.
- Bewaar in de koelkast.
Voedingswaarden (per portie van 5 stuks):
Kcal: 220
Eiwit: 5 g
Vet: 10 g
Koolhydraten: 26 g
Suikers: 21 g
Vezels: 4 g
Zoete Aardappel-Kokossoep met Gember (lunch, 2 porties)
Ingrediënten:
- 300 gr zoete aardappel, in blokjes
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 el verse geraspte gember
- 400 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- 1 el olijfolie
- zout, peper, limoen naar smaak
Bereiding:
- Fruit ui, knoflook en gember in olie.
- Voeg zoete aardappel toe, bak 2 min mee.
- Voeg bouillon toe, kook 15 min tot gaar.
- Pureer de soep, voeg kokosmelk toe.
- Breng op smaak met limoen, peper, zout.
Voedingswaarden (per portie):
Kcal: 240
Eiwit: 3 g
Vet: 11 g
Koolhydraten: 31 g
Suikers: 6 g
Vezels: 5 g
Paprika-Hummus met Wortel- & Komkommerschijfjes (snack, 2 porties)
Ingrediënten:
- 150 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
- 1 geroosterde rode paprika
- 1 el tahin
- 1 el citroensap
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- Snufje komijn, zout, peper
- Snackgroenten: 1 wortel, 1/2 komkommer in schijfjes
Bereiding:
- Pureer alle ingrediënten tot gladde hummus.
- Serveer met rauwkost.
Voedingswaarden (per portie):
Kcal: 180
Eiwit: 6 g
Vet: 9 g
Koolhydraten: 16 g
Suikers: 4 g
Vezels: 4 g
Pompoenrisotto met Geroosterde Wortel & Tijm (diner, 2 porties)
Ingrediënten:
- 150 gr risottorijst
- 300 gr pompoenblokjes
- 1 kleine ui
- 2 wortels in plakken
- 500 ml groentebouillon
- 1 el tijm
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
Bereiding:
- Fruit ui in pan, voeg risottorijst toe en roer 1 min.
- Voeg beetje bij beetje bouillon toe en blijf roeren (20-25 min).
- Rooster pompoen & wortel met tijm en olie (25 min op 200°C).
- Pureer de helft van de geroosterde pompoen en roer door risotto.
- Serveer met de rest van de geroosterde wortels erbovenop.
Voedingswaarden (per portie):
Kcal: 430
Eiwit: 8 g
Vet: 10 g
Koolhydraten: 70 g
Suikers: 6 g
Vezels: 6 g
Sinaasappel-Mango Sorbet (toetje, 2 porties)
Ingrediënten:
- 1 mango (in stukjes, bevroren)
- Sap van 1 sinaasappel
- 1 el limoensap
- Optioneel: 1 tl agavesiroop
Bereiding:
- Mix bevroren mango met sinaasappel- en limoensap tot gladde sorbet.
- Serveer direct.
Voedingswaarden (per portie):
Kcal: 95
Eiwit: 1 g
Vet: 0 g
Koolhydraten: 22 g
Suikers: 19 g
Vezels: 2 g